Klimavenligt Kød? - Livscyklusanalyse og optimering af klimavenlig fjerkræproduktion

Klimavenligt Kød? - Livscyklusanalyse og optimering af klimavenlig fjerkræproduktion
Projektansvarlig

Formål

I projektet beregnes udslippet af drivhusgasser (kuldioxid, metan og lattergas) fra hele produktionskæden af kyllingekød og æg. Beregninger vil bl.a. ske på baggrund af

  1. eksisterende værktøjer til livscyklusanalyser (LCA),
  2. data og viden fra ti tidstypiske slagtekyllingestalde og fem tidstypiske (økologiske) konsumægsstalde,
  3. viden om logistik, forarbejdning, produkter og markedskrav til produkter.   

Basisundersøgelserne vil danne grundlag for en dybdegående undersøgelse af nye innovative teknikker til reduktion af drivhusgasser i fjerkræproduktionen. Den primære indsats vil ligge i primær-produktionen, hvor fokus vil være på foder, foderudnyttelse, race og genetik, ventilation og opvarmning. Som eksempel ved vi, at op mod 50 pct. af de danske slagtekyllingeproducenter har forældede ventilationssystemer, og at implementering af nyeste systemer vil kunne medføre en reduktion af strøm forbruget på op imod 50 pct. til ventilation. Projektet vil dermed være med til at fjerkræbranchen kan påvirke og fremvise energibesparende tiltag i klimadebatten. 

Delprojekter

Projektet består at to selvstændige delprojekter, som skal afvikles i forlængelse af hinanden. De to delprojekter består af følgende mål:

Delprojekt 1: Udvikling af model for udslip af drivhusgasser for slagtekyllinge- og konsumægsproduktion (økologisk). Modellen baseres på eksisterende viden fra England og Sverige, samt LCA-food databasen og AgroTech A/S. Beregninger vil blive baseret på ti og fem stalde for henholdsvis slagtekyllinge- og konsumægsproduktion (økologisk). Der vil fokuseres på både primærproduktionsledet, samt afsætningsledet, hvilket vil give en samlet vurdering af slagtekyllinge- og konsumægsproduktionens CO2-belastning i Danmark.

Delprojekt 1 har til formål at tilpasse og implementere LCA model til fjerkræsektoren til beregning af emission af drivhusgasser. Det gælder for slagtekyllingeproduktion og økologisk konsumægsproduktion.  

Delprojekt 2: Beskrivelse og vurdering af klimabesparende teknikker og management tiltag, der spiller en vigtig rolle for udledning af drivhusgasser i fjerkræproduktionen. Vi vil undersøge teknikker og management metoder indenfor

  1. ventilation, 
  2. opvarmning, 
  3. foder, 
  4. foderudnyttelse og 
  5. racer.

Delprojekt to har til formål at implementere og analysere klimavenlige teknikker i fjerkræproduktionen.  Konkret vil tiltag indenfor

  1. ventilation, 
  2. opvarmning, 
  3. foder, 
  4. foderudnyttelse og 
  5. racer

blive analyseret og effekten af dette fremlagt. Samtidig vil emissionstallene blive sammenholdt med økonomiske nøgletal. Målet er derved at give producenterne et redskab til at tage nogle klimavenlige og økonomisk relevante valg.

De to delprojekter vil munde ud i en basisviden indenfor udslip af drivhusgasser fra fjerkræ. Effekten af klimabesparende teknikker og managementmetoder på udledning af drivhusgasser vil komme som en naturlig forlængelse af de grundlæggende undersøgelser. Ligeledes vil givne klimabesparende teknikker blive sammenholdt med økonomiske nøgletal, der vil blive gjort offentligt tilgængelige og hvor en del af denne viden vil målrettes til producenten.

Afrapportering forventes senest december 2012

Offentliggørelse

Resultaterne vil blive gjort tilgængelige for branchen, så både industrien, landmanden og brancheorganisationer kan benytte den opnåede viden. Specielt vil der blive udarbejdet en oversigt til landmanden (”pay back” og annuitets-metoden) over konsekvenserne for investeringer i klimavenlige teknikker. Resultaterne vil blive offentliggjort på http://projektfinansiering.vfl.dk. Rapporten vil bl.a. blive gjort tilgængelig på www.lanbrugsinfo.dk og i internationale tidsskrifter. I den udstrækning det ønskes og er muligt, vil projektet formidles videre gennem internetportaler, der omhandler klimaaspekter i industri og landbrug (f.eks. www.energymap.dk/).

Konference om klimaneutralt landbrug

Indtryk fra Konferencen "Klimaneutralt landbrug - Økologisk bæredygtig, socialt forsvarligt?" på Axelborg i oktober arrangeret af Økologisk Landsforening og Økologisk Rådgivning.

Greenhouse Gas Emission from the Danish Organic Egg Production estimated via LCA Methodology

The global warming potential (GWP) of 1 kg organic eggs was estimated to 1.80 kg CO2 equivalents, at the gate of Danish farms. The production of pullets contributed with 15 pct. of GWP while the production of eggs contributed with 85 pct.

Drivhusgasudledningen ved produktion af økologiske konsumæg

Drivhusgasudledning ved produktion af økologiske konsumæg ses i: “Greenhouse Gas Emission from Danish Organic Egg Production estimated via LCA Methodology”. Foderet har størst klimapåvirkning, fremgår det af en brugervenlig udgave af rapporten.

Klimavenlige tiltag i slagtekyllingeproduktionen og den økologiske konsumægsproduktion

Klimabelastningen fra slagtekyllinger og økologiske æg kan sænkes via foderet. Slagtekyllingers klimavenlighed styrkes med en varmeveksler - afhængigt af om primær varmekilde er halm eller olie. Brune høner er mere klimavenlige end hvide.